2 Idei: Utilitatea prieteniei

1. Am citit prima data despre…

Dunning-Kruger Effect intr-o postare a lui Elon Musk unde se enumerau cele mai des intalnite bias-uri umane. 

Daca-i spui GPT-ului sa rezume intr-o singura fraza iti da urmatoarea explicatie: este o distorsiune cognitivă prin care persoanele incompetente își supraestimează abilitățile, în timp ce cei competenți își subestimează adesea cunoștințele.

Practic este o iluzie a competentei. 

Oamenii competenti au dubii, incompetentii vorbesc clar, raspicat si siguri pe ei. Cu cat mai incompetenti, cu atat mai convinsi ca au dreptate. 

Vedem asta cel mai des in presa de toate felurile. In Statele Unite, lui Jim Cramer, unul dintre cei mai populari analisti financiari, i s-a facut si un index care se cheama Inverse Cramer. Practic, tot ce spune el, lumea pariaza ca se va intampla invers iar index-ul performeaza foarte bine. 

In momentele in care societatea se polarizeaza, chiar si cei mai inteligenti oameni cad in plasa efectului Dunning-Kruger. 

2. Daca un prieten nu iti este util, nu ai nevoie de el. 

Suna dur? Asa actionam doar ca nu ne place sa auzim asta. 

Utilitatea are multe fatete: sociala, financiara, relationala, etc. 

Cele mai bune si trainice prietenii sunt cele in care ambii pun pe masa tot ce au la indemana pentru a-i fi util celuilalt, chiar daca asta inseamna uneori doar un umar bun de varsat naduful. 

Nu avem timp de pierdut cu oameni care nu ne sunt utili. 

Pe maine, 

Vlad

P.S. “The best leaders don’t surround themselves with flatterers—they surround themselves with people who challenge them, who keep them accountable, who help them see reality as it is.”

Reply

or to participate.